Sunday, 9 February 2014

RAJA SIPUT AIR TAWAR





Sudah hampir 20 tahun tidak makan gondang! Tiba-tiba sahaja teringat untuk merasai keenakkannya. Kalau dahulu, ianya menjadi sajian biasa masyarakat kampung di Tanah Merah. Namun sekarang, bagi perantau, ianya sudah bertukar status sebagai makanan eksotik. 

Gondang ialah spesis siput air tawar terbesar. Ianya mudah didapati disesetengah sungai, tandak, dan tali air di negeri Kelantan. Habitatnya yang hidup di air jernih dan tenang memudahkan penggemar untuk mencarinya. Ada petua yang mengatakan, sekiranya hendak mudah menangkap siput ini, ianya mesti dahulu memasang umpan daun betik atau daun ubi kayu. Siput ini akan terangsang dan datang memakan daun-daun tersebut.

Hasil tangkapan santai-santai


'Perisai' mulut gondang mesti dikopak terlebih dahulu untuk mengeluarkan isi dalam.
Kemudian, selepas isi dikeluarkan daripada cengkerang, ianya dipotong kecil 
sebelum digoreng. Rasanya sungguh enak.


Saiznya yang besar sehingga hampir menyamai saiz tapak tangan
melayakkannya digelar 'Raja Siput Air Tawar'



MEMUKAT DI SUNGAI KAJANG



Cuaca sejuk melampau (19 darjah celcius) bagi kebanyakan tempat di negeri Cik Siti Wan Kembang tidak menghalang aktiviti memukat dijalankan. Keberangkatan pulang ke negeri tumpah darah pada cuti Tahun Baru Cina 2014 baru-baru ini menghadiahkan rezeki yang teramat berharga. Ikan-ikan sesegar ini sudah lama tidak diratah panas. Lebih mengujakan apabila sudah lama tidak merasai ikan tapah bemban (dipanggil laih bagi sesetengah tempat ). Beberapa spesis ikan lain berjaya dipukat termasuklah terebo dan 'chik din'.

 Dua besen berjaya dipukat. Ini fenomena luar biasa 
setelah zaman kepupusan ikan darat di Sungai Kajang Kelantan


 Kemunculan semula berduyun-duyun ikan tapah bemban a.k.a lais
ini menandakan kesedaran sivik orang kampung untuk tidak menuba  
dan mengebom ikan semakin tinggi.




 Ikan lais mendominasi tangkapan di musim sejuk kali ini. Kalau di Kemboja,
masyarakat di sana menggelarkan ikan ini sebagai ikan kaih!




 Proses menyiang ikan memakan masa yang lama kerana saiz yang bukan bagak.
Pun begitu, ianya begitu menyeronokkan tatkala sudah hampir satu dekat ikan sebanyak
ini tidak muncul dalam sejarah tangkapan.



Inilah yang disebut sebagai ikan Chik Din! Sirip, ekor dan pipinya ada kombinasi
 warna merah, hitam dan kuning emas.